2009 m. liepos 22 d., trečiadienis

Natūralus šampūnas

Internete gausu pagąsdinimu, kaip blogai parabenai – patenka pro odą ir sukelia į vėžius, kaip blogai lauryl-sulfatas, per šiurkštus odai ir plaukams, tad pabandžiau paeksperimentuoti su natūraliomis medžiagomis. Rekomenduojama visada išbandyti vieną produktą, po to daryti derinius.
Mūsų šeimynai labiausiai pasiteisino kiaušinis – jame yra lecitino, kuris skatina plaukų augimą, jis neblogai išplauna ir patogus laikyti. Vieno kiaušinio užtenka visai trijų ilgaplaukių mūsų šeimai. Tačiau mūsų plaukai skirtingi, todėl ir priedai šiek tiek skiriasi. Normaliems plaukams užtenka vien tik kiaušinio, netgi praskiedi galima truputi šiltu vandeniu. Riebiems plaukams vien kiaušinio nebepakanka, rekomenduočiau maišyti su rūgštimi – citrinos sultim ar obuolių sidro actu (1 šaukštas į kiaušinį – iš akies galima). Kai kas rekomenduoja alijošiaus sulčių ar gelio įdėti, bet patys to dar nebandėme.
Galvą reikia ištrinti skysčiu, kad įsitrintų į galvos odą, išglostyti, kad pasiskirstytų ant plaukų. Jei taip nepadarai – nevienodai išsiplauna. Įdomu tai, kad pirmą savaitę reikia priprasti. Viena, tai pasikeičia odos riebumas ir gali reikėti dažniau plauti, kol oda pripras prie mažiau ėsdinančio preparato, kita reikia priprasti prie to, kad plaukų plovimo priemonė neputoja. Ir trečia – sunkiausia – reikia daryti mišinį prieš plaunant (po to šaldytuve gali jis stovėti apie 5 dienas). Iš tiesų šis momentas mane labiausia nervuoja .
Kaip kondicionierių po plovimo rekomenduojama panaudoti parūgštintą citrinos rūgštimi ar obuolių sidro actu vandenį – perskalauti ir nenuplauti. Net jei galvą išplovei prieš miegą – ryte plaukai lengvai šukuojami ir nestovi keteros.
Tačiau – panaudojus šį šampūną plaukai yra tamsesni, nei po gamyklinio (blondinai pastebi, kad susiriebalavę plaukai patamsėję būna, tai išplovus jie nedaug pašviesėja ), labiau prigludę, nepapurę. Pastoviai naudojant, tarpai tarp plovimų po savaitės kitos ima retėti.
Kaip su sausais plaukais? Mūsų šeimyna tokių neturiu, tad galiu tik pasidalinti patarimais į kiaušinį įdėti lašelį alyvų, kokosų, sviestamedžio aliejaus, jogurto, po plovimu pasklaidyti plaukų galiukus lengvai riebaluotais pirštais, pamirkytais alyvų aliejuje (tik ne per daug). Jei kas išbandysit – prašau pasidalinti 
Taigi natūralus šampūnas – nepatogus, reikalauja užsispyrimo ir noro, tačiau jis veikia.

3 komentarai:

  1. Samaniuke, o tik tryniu, ar visu kiausiniu plaunat?

    v

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ar galima smulkiau pasidalinti kaip kiausinio sampuna daryti - tiesiog isplakti ji visa kaip supratau, ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Natūralus šampūnas - http://muilokerai.projektas.lt/Naturalus_plauku_sampunas.htm

    AtsakytiPanaikinti