2009 m. liepos 21 d., antradienis

Apsauga nuo saulės – kompleksinė

Žmonės ilgus amžius gyveno su saule, ją dievino, suvokė, kad ji teikia gyvybę. Vis dėl to ne po žeme ar dar kokiam patamsyje vystėsi mūsų rūšis, todėl prisitaikė prie saulės ir netgi ji tapo mums būtina. Niekas net nesiginčija, kad saulė ir šviesa padeda įveikti depresiją, yra tyrimų, kad, skatindama vitamino D galutinį virtimą į aktyvią formą, ji apsaugo nuo eilės ligų, tokių kaip rachitas ar net krūties vėžys. Tačiau yra ir tam tikrų pavojų, kaip nudegimai saulėje ir odos vėžys.
Taigi, kaip elgtis saugiai saulėje, kad gautum maksimaliai naudos ir išvengtumėm žalos?
Apsaugą nuo saulės galime skirstyti į vidinę ir išorinę.
Vidinė – tai tai, ką mes valgome – žalioji arbata, turinti antioksidacinių savybių, brokoliai, karotinai, ypač su alyvų aliejumi (morkos, pomidorai ir kitos raudonos ir oranžinės daržovės) gali sukurti apsaugą lygią SPF 2-3 (W. Köpcke, J. Krutmann. Protection from Sunburn with β-Carotene—A Meta-analysis, 2007), likopenas pomidoruose ir flavonoidai vyšniose (SN: 4/17/99, p. 247) Kiti tyrimai rodo, kad maistas su vitaminu D ir kalciu apsaugo nuo odos vėžio, per 5 metus sergamumas tiriamoje populiacijoje sumažėjo 77 proc. (Creighton University School of Medicine. June 2007) Kanados vėžio asociacija rekomenduoja gauti 1 000 TV vitamino d per dieną.
Taip pat reikėtų vengti fotosensibilizuojančių vaistų - kraujospūdį mažinančių, nuo širdies ritmo sutrikimų, reguliuojančių skrandžio rūgštingumą, skausmą malšinančių, kontraceptinių tablečių, kai kurių diuretikų, nesteroidinių priešuždegiminių vaistų (naproksenas, ibuprofenas, ketoprofenas) – tiek geriamų, tiek tepamų, kai kurios antibiotikų grupės (sulfanilamidai, tetraciklinai). Pavartojus vaistų ir esant kontaktui su saule arba soliariumo ultravioletiniais spinduliais įjautrinama oda ir prasideda jos uždegimas. Odoje gali atsirasti mažos rausvos dėmelės, pūslelės ar net didelės pūslės, didesnė ar mažesnė rausva plokštelė vienoje vietoje ar išplitusi po visą kūną (http://www.delfi.lt/news/daily/Health/article.php?id=23167665). Perkant šios grupės vaistus, reikėtų su vaistininkų aptarti fotosensibilizacijos pavojus. Iš augalinių preparatų fotosensibilizuojančiu poveikiu pasižymi jonažolė.
Išorinė apsauga – tai vengimas saulės karščiausiu paros metu, nuo saulės apsaugančių audinių naudojimas ir kremai nuo saulės, taip pat siūloma nepažeisti odos lipidinio sluoksnio - jis natūraliai turi SPf 3-4 .
Darbužiams irgi skaičiuojamas apsaugos nuo saulės faktorius – UVF. Audinys, skirtingai nei kremai, apsaugo nuo UVB ir UVA (Edlich et al., 2004), jo neapmiršti užtepti, jo sluoksnis vienodas ir pakankamai storas. Džinsas turi UVF pavyzdžiui 1 700, lyginat su medvilne, kurios UVF 5-9. UVF yra didesnis tamsesnių audinių, ir susitraukusių po skalbimo (Kullavanijaya & Lim, 2005). Spalva nėra tiksliausias UVF rodiklis, taip pat svarbu dažų tipas ir koncentracija (Hatch & Osterwalder, 2006). UVF padidėja dėvint drabužius, kurie nepriglunda prie kūno (Rai & Srinivas, 2007). Drėgnų ir ištampytų drabužių UVF sumažėja (Khazova, O'Hagan, & Grainger, 2007).
Kaip namuose patikrinti audinio pralaidumą spinduliams? Iškelkite nykštį prieš stiprią šviesą ir pabandykite jį pamatyti per audinį – jei matosi gerai – SPF mažiau 15, jei šviesą matote, bet nykščio nelabai – greičiausiai SPF tarp 15 ir 50. Jei šviesa nepraeina – SPF > 50.
Table 1: SPF (http://sun1.awardspace.com/Sun_Protection/fabrics.htm ):
Audinys SPF
Džinsas 1700 [ Menter]

Poliesteris, lygus austas, baltas 12
Poliesteris, dvigubai megztas, baltas 32
Medvilnė, lygus austas, baltas 4
Medvilnė megztas megztukas, baltas 4
Vilna lygus austas, baltas 8
Vilna megztas megztukas, baltas 22
Dirbtinis šilkas, baltas 5
Nailonas, baltas 5
Linas, baltas 5

Atlikus tyrimą ES apie vasarai skirtų drabužių UVf, nustatyta, kad didesnį UVF turi gaminami vilnoniai ir poliesteriniai darbužiai (SPF 30), o medvilnės ir lino bei viskozės apsauga silpna (http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-5945-1-6.pdf ). Tamsūs drabužiai turi didesnį (SPF 30) dydį, bet ir šviesūs audiniai gali pakankamai apsaugoti, jei yra tankūs.
Skrybėlės ir akiniai yra kiti svarbūs apsaugos nuo saulės komponentai. Skrybėlė turi SPF virš 7 priklausomai nuo jos brianų ir apsaugomo veido ploto. Skrybėlė su didesniu nei 7.5 cm kraštu apsaugo kaklą (SPF 5), smakrą (SPF 2), skruostus (SPF 3) ir nosį (SPF 7). Saulės akinių efektyvumas priklauso nuo dydžio, formos, UV filtro ir refleksijos nuo lęšiuko (Kullavanijaya & Lim, 2005). American Academy of Ophthalmology rekomenduoja, kad saulės akiniai blokuotų 99% UVR, nes tai gali apsaugoti nuo akių vėžio, kataraktos, makulos degeneracijos (Young & Sands, 1998).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą