2009 m. liepos 21 d., antradienis

Augalinė apsauga nuo saulės

Visokių straipsnių apie kremus nuo saulės yra. Ir įvairių alternatyvų siūloma. Mes su šeimyna išbandėme augalinę apsaugą nuo saulės – padarėme kremą iš nerafinuoto sviestamedžio sviesto ir raudonųjų aviečių kauliukų aliejaus. Literatūroje radome, kad sviestamedžio sviestas turi SPF (6), o raudonųjų aviečių kauliukų aliejus SPF (28-50 prieš UVA ir UVB).
Diena pasitaikė saulėta ir karšta – 29 0C, tiesioginiai saulės spinduliai, prie ežero, daug nuogo kūno - žodžiu lietuviškas karštis. Mes buvom visą dieną lauke, nuo 10 iki 19 valandos naudojome kremą. Tepėmės kaip kam išėjo, bet stengėmės bent kas 1,5 valandos.
Kur sąžiningai patepėme – oda nė nenuraudo. Kur nepakankamai arba per retai – nuraudo, bet nudegimo nebuvo. Savo nelaimei mano sprandas liko kontrolinė grupė, nes jį visai pamiršau – dabar tebeskauda 
Apibendrinus mūsų šeimyna (aš, tėtis ir Jogailė – 2 metų vaikas) nusprendėme, kad:
1. kremas veikia lietuviškai vasarai
2. aišku, nereikėtu pamiršti, kad per kaitrą geriau nesėdėti saulėje, naudoti drabužius, kad kuo mažiau atviros odos būtų. Kaip dermatologai sako – geriausia apsauga audinys 
3. tepti kremą reikėtų bent kas 1,5 val, o jei anksčiau susigers – dažniau. Odą apsaugota, kol kremo lieka ant odos. Įdomu, gal lietuviškai vasarai pakaktų ir sviestmedžio?
4. tepti reikėtų ilgėliau, kad pasiskirstytų lygiai ant odos. Svietamedis turi išsilydyti ant odos. Šis nepatogumas labiau jaučiamas su vaiku – nes jie kantrybės neturi.
5. jei prie vandens – reikia kartoti iš karto išlindus iš vandens – vanduo kremą nuplauna.
6. net jei ir nepakankamai sąžiningai nutepus, atsiranda kūno paraudimas, bet jo neskauda, tik reikia toliau neleisti nudegimui progresuoti.
Žodžiu, remiantis teorijomis, kad saulės protingas kiekis ne kenkia, o atvirkščiai – yra sveika, kad kaitrioje saulėje nereikia sėdėti (mums ir kaitrioje vidudienio saulėje veikė, tik reikia sąžiningai teplioti ), kad geriausia ir sveikiausia apsauga – kūną dengiantys drabužiai galima naudoti šį kremą lietuviškai vasarai.
P.S. Kai kas siūlo į šį mišinį įdėti kokoso aliejaus – reiktų bandyti .

3 komentarai:

  1. sviestmedžio sviestas - čia shea butter? Aš jį turiu jau pusę metų... gulėjo pas mane, juo nesinaudojau... ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. o iš kur gavai aviečių kauliukų aliejaus?

    AtsakytiPanaikinti
  3. svietamedžio svietas - shear butter, ypač patariu nerafinuoto. O raudonų aviečių kauliukų aliejaus siunčiausi iš JAv. Turėtų ir JK būti... Bet Lietuvoj neradau, tik produktus su juo...:(

    AtsakytiPanaikinti